HJEM HVEM ER JEG? REFLEKSER LÆREVANSKER LITTERATUR KURS KONTAKT MEG LENKER

SMARTESUNNEBARN.NO

BABKIN RESPONSE

Kommer til syne: ca 9. uke i magen

Blir passiv: Ca 4 måneder etter fødselen

Beskrivelse:

Nå man presser tommelen sin i babyens håndflate på ”puten” rett under tommelen, åpner babyen munnen og bøyer hodet ned mot brystkassen sin - et lite knep for å få babyen til å begynne å die. Trykker man i høyre hånd, vil babyen bøye seg mot høyre og motsatt.

Tilsvarende kan babyens sugebevegelser kunne utløse griperefleks slik at hånden åpner og lukker seg (”knaing”). Det er sannsynlig at det bidrar til at melken strømmer inn i babyens munn.

Betydning:

Babkin respons hjelper babyen å få tak i næringen. Refleksen hjelper til med å legge Moro-refleksen passiv (integrere den). Babkin gir babyen trening i koordinasjon mellom hånd og munn som er viktig for spisereflekser (suging, biting, tygging, svelging), ansiktsmimikk og artikulajon (tungen). De fleste har sett hvor mye en baby elsker å føre gjenstander til munnen og ”smake” på dem for å finne ut hva slags egenskaper de har (form, overflate, størrelse o.a.). Når babyen blir stimulert i henholdsvis høyre og venstre hånd, trener babyen på å oppdage kroppens midtlinje.

Når babyen suger, påvirkes skallebena, særlig temporal, sphenoid og TMJ (Ref.:S. Masgutova). Sphenoidbenet ligger rett under hypofysen, og kanskje er det påslag av hormonet oksytosin som virker beroligende eller søvndyssende. Sally Goddard Blythe forslår at det kan være resultat av vanskelig fødsel der et har oppstått et trykk inne i hjernen,og at babyen/barnet leter på trykket ved å presse på ganetaket når det suger. Det kan være forklaringen på at barn ikke vil gi slipp på smokken eller tommelen.

Mulige langtidsvirkninger av en fortsatt aktiv refleks: